Perkasa Warisan Kebudayaan Etnik Sabah

Perkasa Warisan Kebudayaan Etnik Sabah

Kerajaan negeri meminta persatuan etnik di Sabah terus membangunkan kebudayaan, adat dan bahasa etnik masing-masing agar tidak pupus oleh arus perkembangan pesat dunia globalisasi.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berkata, ini penting agar warisan budaya kepelbagaian etnik di negeri ini akan terus diperkasa dan tidak terpinggir dalam kemodenan serta teknologi masa kini.

Dalam masa sama katanya, Kementerian Pelancongan, Kebudyaaan dan Alam Sekitar serta Lembaga Pelancongan Sabah diminta agar mengambil inisiatif untuk mengenal pasti mana-mana etnik yang mungkin sudah atau semakin pupus di negeri ini tetapi kaya dengan budaya serta adat resam yang boleh diketengahkan sebagai produk pelancongan yang bersejarah.

“Sekurang-kurangnya, etnik itu tidak akan pupus begitu sahaja tanpa diketahui kewujudannya di Sabah.

“Saya percaya masih banyak lagi budaya daripada segi tarian dan muzik pelbagai etnik di negeri ini yang belum diketahui.

“Penduduk Sabah sendiri lebih daripada 30 etnik dengan menggunakan lebih 50 bahasa dan tidak kurang daripada 90 dialek,” katanya ketika di Majlis Perasmian Hari Etnik Sabah sempena Hari Jadi Rasmi Ke-68 Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Sabah, di sini hari ini.

Hajiji berkata, ia sejajar dengan hasrat kerajaan negeri yang mahu lebih banyak warisan budaya yang dimiliki ini diketengahkan bukan saja kepada dunia luar tetapi juga anak bangsa kita sendiri yang belum mengetahuinya.

“Tarian seperti limbai, sumazau dan magunatip mungkin sudah diketahui ramai tetapi saya percaya dengan lebih 30 etnik di Sabah, masih banyak lagi warisan budaya lama yang perlu diselongkar, agar tidak pupus ditelan zaman,” katanya.

Majlis itu dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin. Turut hadir ialah isteri Yang di-Pertua Negeri Sabah, Toh Puan Hajah Norlidah RM Jasni; Isteri Ketua Menteri, Datin Seri Panglima Hajah Juliah Salag; Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Haji Kadzim Haji M. Yahya dan isteri, Datin Noraini binti Salleh.

Dalam pada itu, Hajiji berharap generasi muda akan mengambil tahu tentang kebudayaan kaum sendiri bagi membolehkan setiap amalan budaya tradisional terus kekal.

“Kita tidak mahu keprihatinan terhadap sumbangan seni dan budaya sendiri dilihat semakin terhakis oleh arus perkembangan pesat dunia globalisasi.

“Lebih merisaukan apabila kita kehilangan warisan budaya tradisional begitu sahaja kerana tiada pewarisnya,” katanya.

Hajiji berkata, bagi memastikan setiap dasar dan inisiatif yang dijalankan kerajaan memenuhi tuntutan rakyat khususnya di Sabah, pembinaan dasar kesatuan dalam kepelbagaian etnik secara tidak langsung mampu menjadi tarikan pelancong dari luar.

“Dengan berkonsepkan kesatuan kepelbagaian etnik, maka dapat mengimbangi sektor pelancongan antaranya menerusi persilangan budaya, adat, bahasa sukuan, peralatan muzik tradisional, makanan tradisi dan pakaian etnik.

“Usaha ini dilihat mampu menjadi tarikan dalam sektor pelancongan di negeri ini, kerana pelancongan adalah antara teras utama yang diberi penekanan dalam pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya,” katanya sambil menambah rakyat Sabah hidup dalam keadaan aman dan harmoni walaupun negeri ini mempunyai lebih 30 dan 217 sub etnik.

Berita Penuh : https://www.utusanborneo.com.my/2021/10/23/perkasa-warisan-kebudayaan-etnik-sabah

COMMENTS